Legvoorschriften 2022 (concept-versie)

(deze versie toont de tussentijdse bevindingen van de deskundigencommissie)

7.7. Mozaïekparket/hoogkantparket/planchettes/kopshoutparket

Mozaïekparket bestaat uit houten latjes van ca. 8 mm dik en 20 mm breed, die tot blokjes zijn geformeerd met een oppervlak van 160 x 160 mm. Deze blokjes zijn in de fabriek tot grotere elementen (‘matjes’) samengevoegd – bijeengehouden door een onderlaag van geperforeerd papier of een net van kunststof. Zie figuur 9.

Hoogkantparket is een bijzondere vorm van mozaïekparket. In dit geval liggen de latjes met de smalle kant naar boven en ook de afmetingen van de blokjes wijken af; zie figuur 10.

Planchettes zijn losse elementen van ca. 10 mm dik, 50 mm breed en 250 mm lang. Zij worden niet in ‘matjes’, maar afzonderlijk gelegd.

Kopshoutparket bestaat uit massief houten blokjes, die in diverse maten leverbaar zijn, met de kose kant naar boven gelegd; hetzij afzonderlijk, hetzij in de vorm van matjes (panelen).

Legvoorschriften

  –   8087   TECHNIEK (2012)

Mozaïekparket, hoogkantparket, planchettes en kopshoutparket worden verlijmd op een hiervoor geschikte werkvloer.

  –   8088   TECHNIEK (2021)

Hoogkanten en kopshouten afwerkvloeren vertonen veel werking en moeten dus zeer goed worden verlijmd met gebruik van een goede lijmkam; vraag hierover en over het verlijmen zelf advies aan fabrikant/leverancier van de benodigde lijm.