Legvoorschriften 2022 (concept-versie)

(deze versie toont de tussentijdse bevindingen van de deskundigencommissie)

9.1. Inleiding en typologie

Kurkvloeren worden gefabriceerd uit kurk van de kurkeik. De elementen (tegels) zijn leverbaar in verschillende maatvoeringen. Zij worden geperst uit granulaat, vermengd met lijm. Het granulaat kan in allerlei grofheden zijn verwerkt voor de gewenste variatie. Om de variatie verder te vergroten zijn kurktegels dikwijls voorzien van een kurkfineerlaag ene van een kleur. Dit maakt patronen mogelijk.

Belangrijk voordeel van kurk is de veerkracht waardoor indrukken zich gemakkelijk herstellen. Daarnaast treedt bij kurk zeer weinig geluidsbelasting op, vooral bij direct verlijmd kurk.

Er bestaat kurk dat los (zwevend) gelegd kan worden: dit type is verlijmd op een drager van HDF (high density fiberboard) of MDF (medium density fiberboard) en rondom voorzien van een clicksysteem.

Legvoorschriften

  – 8098 TECHNIEK (2012)

Egaliseer de ondergrond voor een te verlijmen kurkvloer altijd met een caseïnevrije egaline.

  • Aanbrengen van spaanplaat of zwevend ondervloersysteem als tussenvloer.
  • Verlijmen bij voorkeur met een watergedragen contactlijm. Na verlijming dient de kurkvloer gewalst te worden.
  • Onbehandelde en voorgekleurde kurkvloeren moeten na het plaatsen meerdere keren worden afgelakt (bij voorkeur drie lagen).

N.B. Er worden ook voorgelakte of afgewerkte kurkvloeren geleverd.

  – 8099 TECHNIEK (2012)

Het aflakken ter plekke heeft de voorkeur boven het werken met voorgelakte kurkvloeren. Bij voorgelakte kurkvloeren ontstaan vochtdoorlatende naden, die het nat schoonmaken en overlakken ernstig bemoeilijken.

  – 8100 TECHNIEK (2012)

Zwevend kurk dient voor wat betreft het plaatsen behandeld te worden zoals laminaat.

  – 8101 TECHNIEK (2012)

Spaanplaat is alleen geschikt als ondervloer voor plakkurk als het een E1-kwaliteit is, voldoende geschroefd (bij voorkeur om de 15 cm) en de naden geschuurd worden met een bandschuurmachine. er is dan een kleine kans, afhankelijk van plankenvloer en draagconstructie, dat de naden doortekenen in de afwerkvloer. Waarschuw uw klant hiervoor of kies een andere tussenvloer.

  – 8102 TECHNIEK (2012)

Voor tussenvloer en vochtscherm bij los (zwevend) leggen, zie 8065, 8066 en 8103.